Egyre többet lehet hallani a gázszerelési munkálatok során a MEO kifejezést. De pontosan mit is jelent a gáz MEO? Nos, ez arra utal, hogy a tervező vagy a gázszolgáltató szakembere nézi át az elkészült gázszerelési munkát. Abban az esetben, ha minden rendben van és az összes szabálynak, elvárásnak megfelel az egész, akkor átveszi azt.

Igazából kétféle gáz MEO létezik: a tervezői és a szolgáltatói. Tervezői MEO akkor lehetséges, ha a gázvezeték tervezett átalakítása egy cseppet sem érinti a gázmérő előtti vezetékszakaszt, tehát a csatlakozó vezetéket, és nem szükséges a gázmérő méretének módosítása. Ebben az esetben a tervező saját hatáskörén belül veheti át a kész munkát.

A lényeg, hogy a tervező elkészíti a gáztervet, a kivitelező dolga pedig az, hogy helyszíni bejárás során ellenőrzi azt. Ilyenkor, arra kíváncsi a mester, hogy a tervnek, illetve a szolgáltató előírásainak megfelelően készült-e el a kivitelezés. A tervezői gáz MEO során elengedhetetlennek bizonyul a nyomáspróba.

Ekkor az elkészült hálózatot szilárdsági és tömörségi nyomáspróbának kell alávetni, és az eredményeket kötelező dokumentálni. Ha minden rendben van a nyomáspróbával, akkor a gáz MEO jegyzőkönyvet állít ki a tervező. A dokumentumot a kivitelezőnek kell lejelentenie a gázszolgáltatónál, igazolva, hogy hogy elvégzett egy készülékcsere vagy átalakítási munkát, amit a tervező gáz MEO módon nézett át és kéri a gázóra ismételt felszerelését.

Kazáncsere Pest megye: amikor szükséges az engedély

Kétféle módon történhet a kazán cseréje: az egyik az egyszerűsített változat, a másik pedig az engedélyhez kötött kazáncsere Pest megye területén. Ugye a cserét engedély hiányában is el lehet végezni, azonban nagyon sok korlátozással kell számolni. Ha a meglévő kazánt nagyobb teljesítményűre szeretné cserélni, akkor viszont kötelező az engedély.

Másképp a kazáncsere Pest megye területén nem lehet legális. Ugyanúgy, ha fogyasztói vezetékeken változtatni, esetleg bővíteni akar a tulaj, szintén kötelező az engedély. Ekkor a kazáncsere Pest megye mindegyik településén csak úgy történhet, ha először az épületgépész tervezővel tervet készített az ember.