Horvátország az egyik legnépszerűbb nyaralási úti cél, és persze nem véletlenül. Közeli tengerpart, fantasztikus látnivalók, történelmi emlékek, sok-sok napsütés és kristálytiszta víz vár minket. Összeszedtünk 7 olyan érvet, amik alapján még vonzóbb lesz szomszédunk tengerpartja.

  1. Horvátország Európa egyik legnaposabb helyszíne

Az idelátogatók átlagosan napi 12-13 órányi napsütést remélhetnek májustól augusztusig.  Ez 2-4 órával több, mint amit Provence vagy Korfu kínál. A szikrázó napsütést a szezon elején és végén rövid záporok, zivatarok szakítják meg, de a nap olyan erővel süt ki utána, hogy az esőnek perceken belül se híre, se hamva nem marad.

  1. Itt játszódik a Trónok harca

Dubrovnikban forgatták a világhírű és méltán népszerű sorozat egy részét. Az Adria fővárosa a második évadtól szolgál Királyvár helyszínéül. Sok jelenetet vettek fel az óvárosban, az erődben és annak környékén Joffrey Baratheonnal és Arya Starkkal. Mindemellett a film vidéki helyszíneit ismerhetjük fel Dubrovnik parkjaiban. A Minčeta erőd volt a Halhatatlanok Háza (ahonnan Daenerys csak sárkányai segítségével tudott kijutni), a Dubrovnikot körülvevő városfalak pedig a híres, Feketevíz-öbölbeli csatajelenetek „díszletéül” szolgáltak.

  1. A világ leghíresebb római romja

Itt találhatóak a Diocletianus-palota maradványai, ahol szintén zajlott a Trónok Harca forgatása. A híres romok a város szívében helyezkednek el, és a nyüzsgő élet szerves részét képezik. Az ókori oszlopok, templomok, falak és földalatti pincesorok között, amelyek egykor a római császár otthonát alkották, ma bárok, éttermek és üzletek bújnak meg.

  1. Az egyik legszebb amfiteátrum

Isztria kikötővárosát, Pulát az első századi római amfiteátrum teszi igazán különlegessé, amely a világon az egyik leginkább épen maradt ilyen építmény. Érdemes a filmfesztivál idején, júliusban idelátogatni, mert különleges élmény a romok között élvezni a vetítéseket. A zeneművészetek kedvelői is megtalálhatják a számításukat, hiszen az amfiteátrum rendszeresen koncertek helyszínéül is szolgál. Ha Pulában nyaral, ne hagyja ki a közelében fekvő Brijuni Nemzeti Park szigeteit sem, ahol Tito töltötte a nyári szabadságát.

  1. Látványos strandok

A horvát strandok vonzerejét nem a végtelen homokos part, hanem a csipkés, sziklás kavicsos partok jelentik, amelyek kristálytiszta vízzel várják a turistákat. Közülük is a Zlatni Rat a legismertebb, szinte biztos, hogy utazási irodák hirdetéseiben Ön is találkozott már a tengerbe hosszan benyúló keskeny földnyelven elhelyezkedő strand lenyűgözően szép fotóival. De az száz százalékosan biztos, hogy bárhová is vezet az útja az adriai partokon, a tenger és a part látványában sehol sem fog csalódni. Itt tudod kiszámolni, mennyibe kerül az idejutás, mik az aktuális horvátországi autópálya díjak.

  1. Hihetetlen nemzeti parkok

Horvátországnak nyolc nemzeti parkja van, köztük az UNESCO által felsorolt ​​Plitvicei-tavak és a Krka, melyek mindegyike híres lenyűgöző tavairól és vízeséseiről. A parkokban órákat el lehet azzal tölteni, hogy egyik vízeséstől a másikig sétálunk, és közben a türkiz színben pompázó tavacskákat csodáljuk.

  1. A tengerpartot izgalmas hegyek övezik

A Biokovo-hegységben található Horvátország második legmagasabb csúcsa, az 1 762 m magas Sveti Jure, amely csak néhány kilométerre fekszik a tengertől. Makar kis falujától, közvetlenül a Makarska Riviéra felett magasodik. Jó kis túrát tehetünk a Vosac csúcsáig (1422 m), vagy aki nagyon energikusnak érzi magát, megcélozhatja a Sveti Jurét is. Mindkét esetben varázslatos útvonalon haladhatunk, vadvirágokkal és pillangókkal ékesített rétek, illatos fenyőerdők és hófehér mészkősziklák között.

Nézze meg a  horvát autópálya matrica árkalkulátorsegítségével, hogy mennyibe fog kerülni az utazás az autópályadíjakkal és a kompdíjakkal együtt!