Erzsébet királyné portréja és további 39, a bécsi Schönbrunni Kastélyban található képzőművészeti alkotás nagy felbontású változatban fel fog kerülni a „Google Art Project”-re. Az Albertina, a KHM (Kunsthistorische Museum) és a Leopold Múzeum is bekerülnek az online múzeumba.

„A Schönbrunni kastély nemzetközi közönséget vonz. Érthető, hogy bekerültünk a Google virtuális múzeumába . Schönbrunn online is megnyílik egy kultúra iránt érdeklődő, a világon bárhol jelen levő közönség felé”, nyilatkozta a bécsi múzeumok vezetője.

A „Google Art Project”-be feltöltött művek mind a múzeum valamelyik termét reprezentáló mű. Például  a 19. század második feléből Erzsébet királyné portréjának az eredetije a királyné és Ferenc József császár közös hálószobájában függ a falon.

Közelebb, mint a valódi múzeumban

Schönbrunnból az online múzeumban összesen 40 kép vagy szobor szerepel, hét millió pixeles felbontásban. Ez a felbontás a felhasználó számára olyan nagyítást tesz lehetővé, amely során olyan finomságokat is megláthat a képen a néző, amire a valóságban, puszta szemmel nincs lehetőség.

Az a veszély nem áll fenn, hogy a jövőben a virtuális kastélylátogatás helyettesíteni fogja a valódi megtekintést. „A virtuális múzeumlátogatás egész egyszerűen jó előkészítést ad, és felkelti a vágyat arra, hogy ezeket a képeket a valóságban is megnézzék.”

Az Albertina felteszi Dürer 1502-ben készült festményét, a Feldhase-t

A „Google Art Project” 2011 februárjában indult el az interneten. Az Albertina a Leopold múzeummal és a Kunsthistorische Museummal együtt az első intézmények között volt Ausztriában, akik használták ezt az ingyenes online-lehetőséget. Jelenleg az Albertina mintegy 150 művel képviselteti magát az online múzeumban, köztük van  Dürer híres nyula, továbbá Renoir, Michelangelo, Rubens vagy Hieronymus Bosch képei.

Az Albertina marketing részlege támogatja a projektet, de a múzeum látogatottságában se pozitív, se negatív hatás nem tapasztalható – továbbiakat még itt lehet olvasni erről: Drei Wiener Museen bei „Google Art“ .

A múzeumlátogatás marketingje

A Leopold múzeum főigazgatója, Peter Weinhäupl szerint: „Azt gondoljuk, hogy a Google Art hatására a múzeumok ismeretsége meg fog nőni, és világszerte új látogatók jelennek meg.” Jelenleg 106 falikép szerepel az online múzeumban a Leopold múzeumból, ezek közt van a Schiele-gyűjtemény néhány képe. Az összes képet nem is tervezik föltenni. A cél az, hogy jól kiválasztott képekkel növeljék az emberek kedvét a múzeumlátogatásra.

 

 

A KHM növeli az online jelenlétét

A KHM eredetileg 62 alkotó 121 művével jelent meg az online múzeumban, ezek között szobrok, ékszerek és edények is vannak.

Jelenleg növeli a partneri kapcsolatát a Google-lal, melynek során a Neue Burg, a Kaiserliche Wagenburg és a Kaiserlichen Schatzkammer művei is nagy felbontású változatban kerülnek fel az online múzeumba – továbbiakat még itt lehet olvasni erről: Drei weitere KHM-Sammlungen in „Google Art Project“ .