Már itthon is kezd egyre ismeretebbé válni a Black Friday, amely a karácsonyi vásárlási szezonnak a kezdete. Az Egyesült Államokból eredő „fogyasztói ünnep”, Magyarországon leginkább a webáruházakban népszerű.

Mielőtt a részletekbe elmerülnénk, egy

kitekintő következik az Egyesült Államok legfontosabb, legcsaládiasabb ünnepére, amely kedvéért az egymástól nagyon messze élő családtagok is felkerekednek, hogy megegyék az ünnepi pulykát és találkozzanak.

A számtalan pulyka halálát jelentő Hálaadás napja a betelepült európai telepeseknek köszönhető, akik az indiánok segítségével – komoly ember áldozatok árán – átvészelték az első telet az Újvilágban. Ezt a szó szerinti hőstettet 1621-ben ünnepelték először, William Bradford révén.

Az amerikai őslakosság csekély száma miatt, ez az ünnep egy másik szempontból már nem annyira vidám.

A lényeg, hogy a Hálaadás november negyedik csütörtöke, és ezt követő pénteken tartják a Black Friday-t, azaz a Fekete pénteket.

A Hálaadás még köthető az aratás utáni időszakhoz is, mikor az Istennek adnak hálát a gazdák a jó termésért.

Fekete péntek eredete

Az eredetről többféle verzió is kering, a legreálisabb és a valóságot jól mutató a könyvelésre vezethető vissza. Amikor egy amerikai vállalkozás számai még veszteséget mutatnak, azt a könyvelő piros színnel írja. Ha átfordul az éves mérleg pozitívba, akkor vált a szakember fekete színre. Ez a változat a kereskedelemre különösen igaz, és az év vége felé jön az igazi kaszálás.

Ez változat – mint kiderült – inkább a városi legenda kategória. A valós elnevezés Philadelphiához köthető.

Az időben kissé vissza kell menni, konkrétan 1965-be. Az elnevezés onnan jött, hogy a Hálaadás miatt a városba özönlött sok ember másnap elég rendesen végig „fosztogatta” a boltokat és hatalmas közlekedési káoszt okozott. Ebből a jelenségből ered a Fekete péntek elnevezés.

Az első „hivatalos” Black Friday 1966 novemberében tartották,

ekkor már komolyan rákészültek a látogatókra és a megnövekedett forgalomra.

Tömeg jelenetek

Az Egyesült Államokban leginkább a hagyományos kereskedelemben divat a Black Friday, a kereskedőknek sok évtized munkával 2009-re sikerült elérni, hogy igazán elismerjék az extrém kedvezmények napját.

A fősodratú média és a videó megosztók hálás témája a Black Friday.

Eddig egy halálos esetről tudunk, ekkor egy eladót tapostak agyon az olcsóbb termékéért üzletbe rontó tömegeket. A betört üvegajtó még a komolyabb esemény, az teljesen átlagos kép, hogy hosszú sorok kígyóznak az üzletek előtt. A szomorú a dologban, hogy az utcán órákat várakozó tömeg, a rohanva megragadott áru többségét eladja később a világhálón, az olcsó vételára miatt…

Itthon

Magyarországon ez a fajta vadulás még nem jellemző, főleg azért, mert az itthon 2013-ban elindított Fekete Péntek leginkább az online boltokban vált divattá.

Annyira, hogy még erre a napra szakosodott Black Friday 2018 portál is működik, amely – a vásárlást segítvén – rendszeresen beszámol az akciókról, kedvezményekről.

Ezzel könnyítve a vásárlók dolgát, itthon a sláger termékkör az elektronikai cikkek. A 2018-as Black Friday-t november 28-án tartják.