Két véglet létezik az edzés utáni étkezéssel kapcsolatban: vannak, akik hallani sem akarnak arról, hogy táplálékot vigyenek be, mert úgy gondolják, hogy azzal nem valósulna meg a napi kalóriadeficit; és vannak olyanok, akiket meg sem lehetne akadályozni abban, hogy alaposan jóllakjanak a megerőltető testmozgás után. Mi az igazság? Hiábavaló volt az edzés, ha utána megjutalmazzuk magunkat pár finom falattal?

A kutatások által a válasz mára már egyértelművé vált: Igen, abszolút szabad és érdemes az edzés után étkezni, él- és hobbisportolóknak, és azoknak is, akik fogyni szeretnének! A tápanyagok visszapótlása elengedhetetlen az eredményes edzéshez, az izmok regenerációjához és építéséhez. Ilyenkor az étkezés nem csak arra szolgál, hogy enyhítsünk fáradt izmainkon és korgó gyomrunkon; hanem többek közt pótolja az edzés alatt elveszített folyadékot és ásványi anyagokat, és erősíti az immunrendszert is, hiszen a kemény testmozgás legyengítheti azt.

Természetesen azonban nem mindegy, hogy milyen ételt fogyasztunk, és mikor. A legfontosabb a szénhidrát-és fehérjeraktárak feltöltése, illetve a folyadékbevitel. A szénhidrát a szervezet elsődleges energiaforrása, mert könnyen átalakítja glükózzá, amit pedig glikogén formában tárol, elsősorban az izomzatban. Az edzés során ezek a raktárak kiürülnek, így utána minél hamarabb vissza kell tölteni. A fehérjebevitel pedig az izomzat szempontjából kulcsfontosságú, hiszen abból épül fel, és az edzés során a terheléstől mikrosérüléseket szenvedett izomrostok is azzal regenerálódnak. Az étkezés időzítése szempontjából van olyan szemlélet, amely szerint az edzés végeztével kb. fél-1 órán belül jelentősen hatékonyabb az izmok regenerációja, ráadásul ilyenkor a vérkeringés is fokozottabb, ezért a tápanyagok szállítása gyorsabb, hatékonyabb. Más kutatások szerint a visszatöltésre tökéletesen alkalmas időpont a következő étkezés, legyen az bármikor az edzés után; viszont érdemes figyelni az edzést megelőző napokban és órákban arra, hogy fehérjedúsan és tudatosan táplálkozzunk.

Fehérjedús alapanyagok, amelyek tökéletesek edzés utánra: fehér húsok, hal, tofu, tojás. Megfelelő szénhidrátforrásként szolgál a zab, rizs, tészta, burgonya, bulgur, tortilla vagy teljes kiőrlésű kenyér. A túl sok zsír fogyasztásával vigyázni kell, mivel csak lelassítja más tápanyagok emésztését; de vannak olyan zsírok, amelyeket mértékkel nyugodtan fogyaszthatunk edzés után, például a mogyoróvaj, az olívaolaj és a kókuszolaj.

Sokaknak problémát okoz az edzés utáni táplálékpótlás; vagy azért, mert egyszerűen nincs étvágyuk a megerőltető mozgás után és nem kívánják a szilárd ételt; vagy azért, mert a hétköznapi rutinjukban az edzés után nincs idejük nyugodtan leülni enni. Erre van egy pár remek megoldás: A smoothie ideális választás lehet, gyorsan elkészíthető, tápanyagban dús és könnyen emészthető. Továbbá praktikus kiegészítő egy edzés utáni fehérjeturmix, amely gyorsan hasznosuló formában tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Az oldható por formájában fogyasztható táplálékkiegészítők már csak azért is hasznosak, mert csak össze kell keverni egy shakerben vízzel, és nemcsak a szénhidrátot és fehérjét, de még egyúttal a folyadékot is visszajuttatjuk a szervezetbe.