Régebben az audiojelek továbbításához nagyon kezdetleges technológiát alkalmaztak. Ahogy azonban a világ haladt előre, a technika is fénysebességet kapott, ebben pedig az optikai hangkábel is nagy szerepet játszik. Itt egy üveg vagy műanyag alapú, fény továbbítására alkalmas kábelről van szó, ami nagymennyiségű adat gyors és hatékony továbbítására képes. Működési elve szerint, az optikai hangkábel az elektromos audiojeleket fényimpulzussá alakítja, majd ez a digitális jel halad tovább a másik eszközhöz.

Az átviteli sebesség nagyon gyors, nem zavarják a minőségi hangzást romboló elektromágneses vagy rádiófrekvenciás interferenciák sem. Az optikai hangkábel viszont 10 méteres távolságot meghaladva jelentősen veszít a hatékonyságából. Sőt, a műanyag alapú vezetékek már 5 méter fölött is. Ezen a távolságon csak a jóval magasabb árfekvésű üvegszálak képesek teljesíteni az elvártakat. Érzékeny továbbá a vezeték az erőteljes hajlításra, végleg rongálódhat, amennyiben a fény útja megtörik. Ha cserére kerül sor, nagy választékkal várjuk a vásárlót!

RCA Jack kábelekről nem érdemes lemondani

Minőségi hangrendszerek minőségi kábelezést igényelnek. A hangfalak és a jelhordozó készülék összekötéséhez leginkább elterjedt az RCA Jack kábel. Manapság már igen népszerűnek számít az összekötő nélküli jelátvitel is, ám az ínyencek még mindig a hagyományos technológiára esküsznek. Az RCA Jack összekötők azonban nagy minőségbeli szórást mutatnak és bizony nagyon nem mindegy, milyet használunk. Természetesen mindenki maga dönti el, mennyit szeretne ilyesmire áldozni, természetesen nem mindenkinél vannak ugyanott a prioritások.

Bizony a minőség ebben az esetben az alapanyagban rejlik. A minőségi RCA Jack kábelek tömör PSC rézvezetővel, a csatlakozók színtiszta ezüsttel készülnek. Ezeket már azok a vásárlók keresik leginkább, akik nagyon kifinomult otthoni hangrendszerükhöz keresnek megfelelő vezetőket. Azonban, ha a mechanikai megbízhatóság a legfontosabb szempont és az ár-érték arány, ott már alacsonyabb árfekvésben is nyugodtan lehet válogatni a weboldalunkon szereplő kínálatból.