Az alkoholizmus szörnyű függőség, ami az egyén és családja, barátai életét is képes megkeseríteni. Persze aki alkoholista, nem azért az, mert az akar lenni, hanem mert természetéből fakadóan hajlamos függőségekre, vagy történik vele olyan tragédia, amit nem tud kezelni, és így az alkohol segítségével szőnyeg alá söpri a problémát. Ha pedig már egyszer belesétálunk ebbe a mámoros csapdába, könnyebben belemegyünk újra és újra, míg nem a hatalmába kerít minket és elvesztjük a kontrollt cselekvésünk felett. Nehéz folyamat kimászni ebből, először is fel kell ismernünk a problémát és tudatosítani magunkban, majd elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy segítséget kérjünk. Az, hogy alkoholistává válunk, nem tudatos döntés, de az, hogy ha eldöntjük, meg akarunk tőle szabadulni, már a mi döntésünk.

Vedd vissza a kontrollt te is életed felett a Felépülök magán rehabilitációs intézet | addiktológia magánklinika segítségével 

Ha eldöntöttük, hogy változtatni szeretnénk állapotunkon, vagy hozzátartozónk állapotán, az első lépés az, hogy felkeressük a klinikát, akik adnak nekünk időpontot egy személyes konzultációra, ahová kísérőt is ajánlott magunkkal vinni. A konzultáció azért szükséges, hogy átbeszéljük a program részleteit és felmérjék, hogy az alkoholizmus mely fázisában van az egyén, ennek értelmében tudnak-e neki segíteni. Ezt követően az esetek többségében kezdődhet is a program, ha viszont más segítségre van szükség, akkor ezzel kapcsolatban is ellátnak minket a megfelelő elérhetőségekkel.

A program 28 napot foglal magába, amit a rehabilitációs intézet falai közt tölt a beteg. A helyszín nagyon családias és meghitt, alkalmas kikapcsolódásra. A program egyik alappillére egy szilárd keretrendszer, ugyanis csak meghatározott szabályokhoz alkalmazkodva szüntethető meg a függő legnagyobb problémája, az azonnali vágy beteljesülésével járó kiszolgáltatottság érzése. A benntartózkodás alatt a résztvevők teljes ellátásban részesülnek, így nem kell a felépülésen kívül egyebekre koncentrálni.

A 28 nap során egyéni és kiscsoportos foglalkozások is vannak. Az egyéni beszélgetések során könnyebb megnyílni és lehetőség van átbeszélni a személyes okokat, és ezek megoldását, a csoportos beszélgetések pedig megnyugtatnak arról, hogy nem vagy egyedül a problémával és a többi taggal kölcsönösen tudjátok egymást támogatni, motiválni.

A program a hozzátartozókat is bevonja a felépülés folyamatába, hiszen az ő szerepük is létfontosságú. Nem csak a konzultáción ajánlott a jelenlétük, de a program során is szerveznek számukra beszélgetéseket, hogy jobban meg tudják érteni az alkoholistában zajló folyamatokat és azt, hogyan tudják a legjobban kezelni a helyzetet.

A család, aki a programot szervezi és megálmodta, maga is átesett az alkoholizmus és az abból való felépülés folyamatán, így hiteles bizonyítékai annak, hogy van kiút. Az apát és fiát is megkísértette az alkohol mámora, az anya pedig minden erejét és energiáját ráfordítva próbált segíteni családjának. Így az érintett és a hozzátartozó szemszögéből is rendelkeznek tapasztalattal, mindkét oldalt át tudják érezni.

A program befejeztével a szervezők nem szakítják meg a kapcsolatot a résztvevőkkel, hanem időnként megkeresik őket, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy továbbra is minden rendben van. Ez olyan érzelmi biztonságot ad a résztvevőnek, amit nem sok más helyen kaphat meg.

Személyes tapasztalataim alapján is azt mondhatom, hogy a Felépülök magán rehabilitációs intézet | addiktológia magánklinika segítségével van lehetőség valódi megoldást találni és véglegesen felépülni.