Mit is jelent a kábelhulladék-feldolgozás?

Kábelhulladék-feldolgozás során a gyártásközi-, illetve a bontásokból származó vezetékekből többlépcsős osztályozó-, illetve aprító eljárást követően réz és alumínium granulátumot állítanak elő. A kábelhulladékok közé tartoznak a föld-, ipari-, elektronikai- és légkábel hulladékokból származó vezetékek is.

Ezt aztán a kohászatban, mint másodlagos nyersanyag hasznosítják. A kábelek szigetelésének eltávolításakor keletkező műanyag ugyancsak hasznosítható az iparban. A kábelhulladék-feldolgozás erre szolgáló gépek segítségével történik meg, amelyekből számos típusra bukkanhat a zoldgepezet.hu weboldalán!

Az újrahasznosítás szempontjai kábelek esetén

A kábelfeldolgozás a leírtaknál természetesen jóval bonyolultabb, hiszen több fázisban és számos feltétel érvényesülése mellett történik. Az első és legfontosabb szempont annak meghatározása, hogy réz vagy alumínium kábelről van-e szó. Emellett a huzalok más tulajdonságait is figyelembe kell venni, vagyis például azt, hogy találhatók-e rajta csatlakozók vagy sem, milyen típusú az adott kábel és mennyire vastag.

Ez utóbbi a feldolgozás szempontjából fontos, hiszen a megfelelő gép kiválasztásához ismerni kell a vezeték átmérőjét. Bizonyos vastagság felett pedig már érdemesebb a vezetéket nyúzni, mint darálni.

A kábel típusának meghatározása szempontjából a földkábelekre vagy az egyéb acélhuzattal megerősített kábelekre érdemes figyelni. A csatlakozók csupán a súlyt nyomják, értéket nem képviselnek. Így az újrahasznosítás megkezdése előtt el kell őket távolítani. Különös körültekintést igényelnek a kábelekben lévő csavarok, ezek ugyanis képesek károsítani a gép működését.

Újrahasznosítás kábeldaráló segítségével

Az autókábelek, villamoshálózati kábelek és egyéb vezetékek feldolgozása granuláló gép segítségével történhet meg. A műanyag szigetelés elválasztását követően, az eljárás végén fémgranulátum keletkezik, amely újra felhasználható a kohászatban. Ha a szigetelés is szétválogatásra kerül, az pedig újrahasznosítható az iparban. Így a kábelhulladékok teljes mértékben felhasználásra kerülhetnek, amelyekből bőven lehet profitálni, ráadásul a környezetet sem terhelik feleslegesen.

A jogszabályi előírásoknak megfelelő újrahasznosítás ma már nagyon fontos, amely a korszerű technológia alkalmazásával egyszerűen megvalósítható. A fémek kitermelésénél, feldolgozásánál és az ehhez kapcsolódó kohászati költségeknél jóval olcsóbb az újrahasznosítás. Az pedig, hogy ezzel környezetvédelmi szempontok is érvényesíthetők, még előnyösebbé és fontosabbá teszik a végrehajtását.