Az esőztető fúvókák, más néven spray típusú fúvókák, a korszerű öntözés alapvető eszközei. Ezek a fúvókák nagy intenzitással, esőszerűen öntöznek, így természetes hatású öntözési élményt nyújtanak a növények számára. Legfőképpen azon növények számára amelyek ezt az öntözési módszert szeretik leginkább.

A spray fúvókák különösen alkalmasak kis területek öntözésére, hiszen szórási sugaruk 0,6 és 5,7 méter között változik. Az esőztető fúvókák kiváló választást jelentenek mert az állítható, fix és sávszóró típusok széles választéka biztosítja, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez leginkább illő megoldást.

A spray fúvókák jellemzői és típusai

Állítható szórásképű fúvókák

Ezek a fúvókák lehetővé teszik a szórási szög beállítását, így a felhasználók szabályozhatják, hogy milyen területet öntözzenek. A szórási szög általában 0-tól 360 fokig állítható.

Fix szórásképű fúvókák

Ezek a fúvókák előre meghatározott szórási szöggel rendelkeznek, mint például 90, 180 vagy 360 fok. Ezek ideálisak olyan területekre, ahol konzisztens öntözési mintára van szükség.

Sávszóró fúvókák

Különleges kialakításuknak köszönhetően téglalap alakú területeket képesek öntözni, ezért keskeny, hosszú területeken, például gyep széleken vagy kertekben ideálisak.

Telepítése egyszerű és gazdaságos is egyben

A spray fúvókák telepítése egyszerű és gazdaságos, különösen kis területeken. Az állítható fúvókák különösen népszerűek, mivel rugalmasságuk révén a felhasználók könnyedén igazíthatják az öntözési területet a kert adottságaihoz.

A spray fúvókák előnyei

  • Egyenletes vízeloszlás  – Az esőztető fúvókák egyenletesen oszlatják el a vizet, így biztosítva a növények optimális öntözését.
  • Víztakarékosság  – A modern spray fúvókák víztakarékos technológiával rendelkeznek, amely csökkenti a vízfogyasztást, miközben hatékonyan látja el a növényeket a szükséges nedvességgel.
  • Rugalmasság – A különböző típusú és beállítási lehetőségeknek köszönhetően a spray fúvókák széles körben alkalmazhatóak a kertészeti igényekhez igazodva.

Milyen távolságra kell telepíteni a spray fúvókákat egymástól

A spray fúvókák telepítési távolságát úgy kell megválasztani, hogy azok szórási sugara fedje egymást, így biztosítva az egyenletes öntözést. A fúvókák típusától és beállításaitól függően változhat a szükséges távolság. Például a Hunter fix fúvókák esetében a következő távolságokat ajánlják.

  • 5-ös sorozat: 1.1 – 1.7 m öntözési távolság
  • 8-as sorozat: 1.7 – 2.7 m öntözési távolság
  • 10-es sorozat: 2.4 – 3.3 m öntözési távolság
  • 12-es sorozat: 3.0 – 4.0 m öntözési távolság
  • 15-ös sorozat: 3.9 – 4.9 m öntözési távolság
  • 17-es sorozat: 4.0 – 4.9 m öntözési távolság

Ezek a távolságok optimálisak lehetnek, de a pontos telepítési távolság meghatározásához figyelembe kell venni a helyi adottságokat, például a víznyomást és a terület jellegét. A fúvókák közötti távolság általában nem haladhatja meg a fúvóka legnagyobb öntözési sugarát, hogy biztosítsa az átfedést és az egyenletes vízeloszlást. A telepítés során érdemes szakember tanácsát kérni, vagy a gyártó telepítési útmutatóját követni.