Sok kérdés kering mostanság a megújuló energiaforrások használatáról – már, ami a háztartási lehetőségeket illeti. Például az, hogy a szaldó elszámolás meddig lesz még elérhető sokáig kérdés volt. Most már viszont egyértelművé vált, bár azért eléggé nehezen sikerült ezeket a konkrétumokat közzé tenni a hivatalos szerveknek.

A napelemrendszer.info hírei szerint most úgy áll a helyzet, hogy akik tavaly október végéig megigényelték a hálózatra való csatlakozást, azoknak még van idejük telepíteni egy hálózatra termelő rendszert. Azoknak, akik már benne voltak ebben a rendszerben, azoknak belátható ideig továbbra is zökkenőmentesen történik az eddigi elszámolás. Azonban azoknak, akik még nem igényeltek ilyesmit, csak arra apellálhatnak, hogy most telepítenek egy hibrid rendszert és várják, hogy mikor lehet majd újra a hálózatra táplálni.

Tehát az, hogy a szaldó elszámolás meddig él még, igazából nem kérdés. Sokkal inkább az, hogy ebben a kedvező formában meddig él még, az a kérdés. Hiszen biztos, hogy újra lehet majd vissza is táplálni valamilyen mértékű hálózati fejlesztést követően. Csak az nem mindegy, hogy milyen feltételek mellett lehet majd elszámolni a visszatöltött energiával. Mert nagy annak a valószínűsége, hogy lényegesen kevesebbet fog érni az az energia, amit mi termelünk, mint az, amit meg kell vásárolnunk az éjszakák energiaellátására.

A hibrid rendszer kiépítésével úgy tudjuk magunkat bebiztosítani, hogy ezzel megtartjuk annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben csatlakozzunk a hálózatra, még ha most nem is lehet. Hiszen a hibrid megoldás azt jelenti, hogy most egy olyan invertert kell választani, ami képes szigetüzemben is működni, de vannak rajta olyan ki-és bemenetek, amikkel aztán a hálózatra is lehet csatlakozni majd akkor, hogyha újra lehet ilyesmire engedélyt kérni.

Azt tehát, hogy szaldó elszámolás meddig lesz azoknak, akik eleve ebben fizetnek most meg tudjátok nézni a napelemrendszer.info-n, ahogyan azt is, hogy a később csatlakozókra milyen határidők vonatkoznak. Azt pedig, hogy a többieknek milyen további lehetőségei vannak a fotovoltaikus rendszerekkel, remélem, hogy ebben a cikkben is megtaláltátok.