Horvátország az egyik legnépszerűbb nyaralási úti cél, és persze nem véletlenül. Közeli tengerpart, fantasztikus látnivalók, történelmi emlékek, sok-sok napsütés és kristálytiszta víz vár minket. Összeszedtünk 7 olyan érvet, amik alapján még vonzóbb lesz szomszédunk tengerpartja.

  1. Horvátország Európa egyik legnaposabb helyszíne

Az idelátogatók átlagosan napi 12-13 órányi napsütést remélhetnek májustól augusztusig.  Ez 2-4 órával több, mint amit Provence vagy Korfu kínál. A szikrázó napsütést a szezon elején és végén rövid záporok, zivatarok szakítják meg, de a nap olyan erővel süt ki utána, hogy az esőnek perceken belül se híre, se hamva nem marad.

  1. Itt játszódik a Trónok harca

7 érv Horvátország mellett

Dubrovnikban forgatták a világhírű és méltán népszerű sorozat egy részét. Az Adria fővárosa a második évadtól szolgál Királyvár helyszínéül. Sok jelenetet vettek fel az óvárosban, az erődben és annak környékén Joffrey Baratheonnal és Arya Starkkal. Mindemellett a film vidéki helyszíneit ismerhetjük fel Dubrovnik parkjaiban. A Minčeta erőd volt a Halhatatlanok Háza (ahonnan Daenerys csak sárkányai segítségével tudott kijutni), a Dubrovnikot körülvevő városfalak pedig a híres, Feketevíz-öbölbeli csatajelenetek „díszletéül” szolgáltak.

  1. A világ leghíresebb római romja

Itt találhatóak a Diocletianus-palota maradványai, ahol szintén zajlott a Trónok Harca forgatása. A híres romok a város szívében helyezkednek el, és a nyüzsgő élet szerves részét képezik. Az ókori oszlopok, templomok, falak és földalatti pincesorok között, amelyek egykor a római császár otthonát alkották, ma bárok, éttermek és üzletek bújnak meg.

  1. Az egyik legszebb amfiteátrum

Isztria kikötővárosát, Pulát az első századi római amfiteátrum teszi igazán különlegessé, amely a világon az egyik leginkább épen maradt ilyen építmény. Érdemes a filmfesztivál idején, júliusban idelátogatni, mert különleges élmény a romok között élvezni a vetítéseket. A zeneművészetek kedvelői is megtalálhatják a számításukat, hiszen az amfiteátrum rendszeresen koncertek helyszínéül is szolgál. Ha Pulában nyaral, ne hagyja ki a közelében fekvő Brijuni Nemzeti Park szigeteit sem, ahol Tito töltötte a nyári szabadságát.

  1. Látványos strandok

7 érv Horvátország mellett

A horvát strandok vonzerejét nem a végtelen homokos part, hanem a csipkés, sziklás kavicsos partok jelentik, amelyek kristálytiszta vízzel várják a turistákat. Közülük is a Zlatni Rat a legismertebb, szinte biztos, hogy utazási irodák hirdetéseiben Ön is találkozott már a tengerbe hosszan benyúló keskeny földnyelven elhelyezkedő strand lenyűgözően szép fotóival. De az száz százalékosan biztos, hogy bárhová is vezet az útja az adriai partokon, a tenger és a part látványában sehol sem fog csalódni. Itt tudod kiszámolni, mennyibe kerül az idejutás, mik az aktuális horvátországi autópálya díjak.

  1. Hihetetlen nemzeti parkok

7 érv Horvátország mellett

Horvátországnak nyolc nemzeti parkja van, köztük az UNESCO által felsorolt ​​Plitvicei-tavak és a Krka, melyek mindegyike híres lenyűgöző tavairól és vízeséseiről. A parkokban órákat el lehet azzal tölteni, hogy egyik vízeséstől a másikig sétálunk, és közben a türkiz színben pompázó tavacskákat csodáljuk.

  1. A tengerpartot izgalmas hegyek övezik

7 érv Horvátország mellett

A Biokovo-hegységben található Horvátország második legmagasabb csúcsa, az 1 762 m magas Sveti Jure, amely csak néhány kilométerre fekszik a tengertől. Makar kis falujától, közvetlenül a Makarska Riviéra felett magasodik. Jó kis túrát tehetünk a Vosac csúcsáig (1422 m), vagy aki nagyon energikusnak érzi magát, megcélozhatja a Sveti Jurét is. Mindkét esetben varázslatos útvonalon haladhatunk, vadvirágokkal és pillangókkal ékesített rétek, illatos fenyőerdők és hófehér mészkősziklák között.

Nézze meg a  horvát autópálya matrica árkalkulátorsegítségével, hogy mennyibe fog kerülni az utazás az autópályadíjakkal és a kompdíjakkal együtt!