A tengerimalac tartása során a legfontosabb kérdés, hogy hogyan etessük az állatot. A zooling.hu cikke, a Hogyan etesd tengerimalacodat? címmel jelent meg, és részletes útmutatást nyújt a tengerimalacok táplálkozásával, illetve ellátásával kapcsolatban. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a főbb szempontokat, amelyeket a cikk mélyrehatóan tárgyal.

Mi a tengerimalacok fő tápláléka?

A tengerimalacok a többi növényevő állathoz hasonlóan elsősorban füveket, leveles növényeket, gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanak. Kis mennyiségben a gyümölcsök és a zöldségek elfogadhatóak a számukra. A vadonban elsősorban ehhez az étrendhez szoktak hozzá.

A tengerimalacok elsődleges táplálékának jó minőségű, alacsony kalciumtartalmú szénának kell lennie. A fogainak egészségét segít megőrizni, ha minden nap friss szénát biztosítunk neki. Ezen kívül pedig még az egészséges bélflórát is segíti a mindig friss széna.

Az olajos magvak nem képezik a részét a tengerimalacok táplálékának, így ilyesmiket ne adjunk nekik.

Ne felejtsük el azt sem, hogy friss vízre folyamatosan szüksége van az állatnak. Így az itatóban naponta cseréljük a vizet!

A C-vitamin létszükséglet

A tengerimalacok nem képesek előállítani a szervezetük megfelelő működéséhez szükséges C-vitamint. Ezért a megfelelő mennyiségű C-vitamint kívülről kell pótolniuk.

A jó minőségű pelletált takarmány stabilizált formában többször annyi C-vitamint tartalmaz, mint  amennyi a tengerimalac napi szükséglete. Ráadásul változatlan formában hosszú ideig meg is őrzik a vitamint. A táp mellett adhatunk nekik C-vitamint tartalmazó zöld fűféléket is.