A fűtési rendszer hibátlan funkcionálásához a meleg víz akadályoktól mentes áramlása az egyik legfontosabb tényező. Ha az áramlás túlságosan lecsökken, akkor megfigyelhető, hogy az egész rendszer veszít a hatékonyságából, az energia felhasználás megnő és a legrosszabb esetben teljesen leáll a rendszer.

Mivel a legtöbbször a különféle szennyeződések okozzák mindezt, a fűtésrendszer átmosás segíteni tud a problémán. Természetesen nem egy külsőleg történő tisztításról van szó. A fűtésrendszer átmosás a radiátorok, padlófűtési csövek tisztítását és szennyeződéseinek az eltávolítását jelenti, aminek köszönhetően ezeknek az áramlást segítő keresztmetszete ismét a régi lehet.

Nem csupán a régebbi hálózatoknál lehet nélkülözhetetlen a fűtésrendszer átmosás, hanem az újaknál is. Gyakran a gázkészülékcsere esetén is megfontolandóvá válik. Biztosan segíteni tud akkor a fűtésrendszer átmosás, amikor a régi vagy meglévő csőhálózatban a vezetékek falán vastag szigetelő hatású vízkő és kosz lerakodás jelenik meg. Ezek sajnos akadályozzák a fűtőközeg áramlását.