Jelentkeztél már bármikor valamilyen pályázatra?

Bármilyenre. Tényleg bármilyenre, akár az egyetemen, akár valamilyen államira… ami általános tény, hogy mindig elképesztően sok papírt kell benyújtani és már ott el lehet bukni a dolgokat, ha nem vagy jártas a saját kis szaknyelvükben vagy nem érted a gondolatmenetüket, ennek köszönhetően pedig mondjuk kimarad egy pár papír vagy valamit nem az ő szájízük szerint töltesz ki. A kedvencem, hogy szerintem biztos, hogy néhány adat alapján az illetékes szerv nagyjából bármihez néhány kattintás által hozzáférhetne, ettől függetlenül az igénylőtől kérnek elképesztő mennyiségű papírt, amit szerintem így jóval több ideig tart feldolgozni, főleg, hogy nem kevés idő megy el többek közt még mondjuk a mindenféle hiánypótlásokkal is. Éppen ezért, hogy ne okozz magadnak az alapvetőeknél is több gondot, én azt javaslom, ha valamilyen ingatlanos állami pályázatra jelentkezel és energetikai tanúsítványt is kérnek, azt is csak a legjobbra bízd!

Persze elvileg minden ingatlan rendelkezik ilyennel… de hogy az energetikai tanúsítvány meddig érvényes pontosan, az kevésbé ismert, viszont itt bővebben olvashatsz a témáról, és vállalják is szükség esetén. Több állami támogatásnál is nagy jelentősége van, már csak azért is, mert az elbíráláshoz nagyon fontos kérdés, hogy milyen állapotban van az ingatlan aktuálisan, milyen a kiindulási állapot; a másik, hogy ehhez képest adnak pénzt és az is fontos, hogy valóban arra költötte- e a tulajdonos a pénzt, amire ő azt megkapta a pályázat elbírálása során.

Pályázatok esetén kicsit érdekesebb kérdés, hogy egy energetikai tanúsítvány meddig érvényes, hiszen rendszerint egy úgynevezett kétlépcsős tanúsítás a kívánalom a pályázatoknál, hiszen itt már tényleg nagyon biztosra akarnak menni a szervek, teljesen érthető módon. Ilyenkor az első egy általános állapotfelmérés, amely valóban csak a pályázathoz szükséges; a második pedig már az, ami a végkifejletre vonatkozik és azt nézik vele, hogy mi lett a fejlesztés végeredménye. Ettől függetlenül olyan is van, amikor a pályázat benyújtásakor csak egy tanúsítványt kérnek, tehát mindenképp alaposan meg kell nézni a kiírás minden részletét, hogy biztosan olyan dokumentumok kerüljenek benyújtásra, amelyeket a pályázati kiírás kér.

És hogy miért is nem mindegy, hogy pontosan milyen cég végzi a tanúsítvány elkészítését? Nos, sajnos az sem mindegy, hogy az adott vállalkozásnak pontosan milyen jogosultságai, engedélyei, papírjai vannak és sajnos bizonyos pályázatoknál nem fogadják el bármelyik cég tanúsítványát. Fontos, hogy olyat válasszunk, akiknek megfelelő dokumentációi vannak, de legalább amikor megkeresünk valakit, ne akarjon minket hitegetni azzal kapcsolatban, hogy ők bizony rendelkeznek mindennel – ne utólag derüljön ki, hogy valójában csak futottuk a sok-sok felesleges kört a semmiért, de legalább drágán.

Amennyiben mindezek fontos szempontok a számodra, én mindenképpen azt javaslom, hogy keresd meg a fent is linkelt tanúsítványokkal foglalkozó céget – bennük biztosan nem kell csalódnod, hiszen minden fent leírt kritériumnak megfelelnek!